Thursday, November 4, 2010

116 - PASNI AMIK DUET LAP TAHI

SALAM~IN AS
KAPITALIS KIJAM~
AMERIKA NAK JATUHKAN NILAI MATAWANG~

KALI NI BLOG KITE BINCANG HAL SERIUS SKET..BUKAN SERIUS LOL WOI!!SERIUS BTOL2
KUALA LUMPUR 1 Nov. – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang

(TOK GURU NIK AZIZ DA SIAP GUNA DINAR NGAN DIRHAM ,KAU KECOH BARU NAK WAT,GELABAH)

Katanya, dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik.

“Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia,” katanya.Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini.

Bagaimanapun, kata bekas Perdana Menteri itu, dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli.

(SEBABTU ADE DIRHAM,NILAI YANG LEBIH KECIK, LOL!)

Mengulas lanjut kata beliau, penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu.

“Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya, pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu, menyumbang kepada krisis,” katanya.

Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang.

“Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. Sekiranya negara-negara mula menurunkan nilai mata wang mereka, akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa,” kata Dr. Mahathir.

Terdahulu dalam ucaptamanya, negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada, yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak.

Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan, sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna, katanya.

“Saya jangka kewangan Islam akan berkembang, tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang,” katanya.

(BUKAN HAL MUAMALAT JE,SUME URUSAN HIDUP KENE BALIK PADA ISLAM)

Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif, bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan.


ADE SATU BLOG LAIN GUA BACE,ORANG ISLAM SKARANG DIMINTA KELUARKAN SUME DUET DALAM BANK,PASTU WAT GI BELI EMAS..SEBAB DALAM JANGKAMASA SETAHUN DUA NI,NILAI WANG KERTAS SERTA MERTA AKAN JATUH,DA XDE NILAI(CAM TISU TANDAS)!! AMIK DUET KORAM KORAM,BELI EMAS,DAN JANGAN SIMPAN KAT BANK


AGAK AGAK PAS SEMBUH DARI DEMAM CAMPAK PAK JIB AKAN JADI CAMNI TAK?

WASsalam~OUCH

2 comments:

laju sikit taip tu woii!!!!